Tietoa Mässkärista

Mässkär

Mässkär on saari aavan meren laidalla Pietarsaaren ulkopuolella, kuitenkin järkevän etäisyyden päässä satamista. Saarella on tyhjilleen jätetty luotsiasema joka tänä päivänä tarjoaa yleisölle palvelujaan nimellä Mässkärin Luontoasema. Luontoasemalla on kahvila/ravintola, yöpymistilat, saunaosasto kabinetteineen sekä konferenssitilat. Luotsien toiminnan historiallista jäämistöä on vanha luotsirakennus vuodelta 1856 sekä Mässkärin puinen pooki samalta ajalta. Saaren luonto on hyvin monivivahteinen. Saarelle on tehty havainnollistava luontopolku, joka antaa mahdollisuuden tutustua sekä saaren luontoon että kulttuuriperintöön.
Mässkärin saaren pinta-ala on noin 35 ha, josta noin 17 ha on Suomen valtion omistuksessa ja Metsähallituksen Pohjanmaan luontopalvelujen hallinnassa. Vuokrasopimuksensa puitteissa asemarakennusta ja valtion laitureita hallinnoi Mässkärin luotsiasema ry. Loput saaren pinta-alasta on yksityistä aluetta.

Lue lisää saaren palveluista!

Historia

Krimin sodan aikana 1854 ”pooki” purettiin ja kaikki merimerkit poistettiin väylältä, jottei englannin laivasto löytäisi tietä Pietarsaareen. Krimin sodan jälkeen ”pooki” pystytettiin uudelleen ja vanha luotsitupa rakennettiin. Uusi luotsiasema rakennettiin 1956 – 1958 ja tiloihin asettui myös merivartioasema.


Lue lisää Mässkärin historialta!

Kulttuuri

Mässkär kalastuskylänä on jossain määrin menettänyt asemaansa ja vanhat kalamajat ovat muuttuneet kaupunkilaisten kesämökeiksi. Saarella on vielä joitakin kalastajia ja heiltä on mahdollista ostaa tuoretta kalaa suoraan merestä.


Lue lisää Mässkärin kulttuurista!
Mässkär

Nähtävyydet

Saarella on muun muassa historiallinen puumajakka 1800-luvulta sekä luontopolku. Lue lisää saaren nähtävyyksistä täältä!


Lue lisää Mässkärin nähtävyydeltä!